måndag 10 september 2018

Att bilda en regering

Jag utgår från att alla partier i riksdagen har koll på hur en regering utses och att det som alla politiker håller på med nu är att mindfucka väljare och de andra partierna för att skaffa sig ett så bra förhandlingsläge som möjligt. Jag tänker ändå, i egenskap av samhällsvetare med 40 års erfarenhet av regeringsbildningar, räta ut några frågetecken.

Socialdemokraterna: "Vi är ju största partiet, då borde det bli en socialdemokrat som statsminister."
Nej, så funkar det inte. För att få statsminister från sitt parti krävs att över 50% av riksdagens medlemmar släpper fram den personen som statsminister (antingen röstar för eller lägger ner sin röst). Talmannen försöker lista ut vilken partiledare som skulle kunna bli framsläppt och sedan röstat riksdagen. Ni kanske minns att ni alltid är största parti, men inte alltid får ens vara med i regeringen?

Moderaterna: "Nu har svenska folket tydligt röstat för ett maktskifte och då bör vi ta över." Nej, så funkar det inte. Väljarna röster för vilket parti de vill ska få mer inflytande. Ni i riksdagen röstar för om regeringen ska avsättas. Då måste ni få ihop över 50% av rösterna. Svenska folket har visserligen gett färre röster till de rödgröna (som utgör regeringsunderlaget), men det ser fortfarande ut att vara (marginellt) fler som röstat på den konstellationen än på andra säkra regeringsunderlag (Alliansen resp. bara Sverigedemokraterna).

Centern: "Vänstern är ju inte med i regeringen så de kan inte räknas in i det rödgröna alternativet och då är vi större".
Nej, det funkar inte så. Man ska alltså få ihop partier som tillsammans har över 50% som kan tänka sig att släppa fram en viss regering. Det krävs inte att man har partier i regeringen som tillsammans har 50%+. Som valutfallet blev nu så har 3 partier redan nu sagt att de kan släppa fram Löfven som statsminister (de rödgröna), 4 partier har sagt att de vill släppa fram Kristersson som statsminister (Alliansen) och ett parti som kan släppa fram valfri regering som ger dem inflytande över invandringen (SD).

SD: "Vi har gått fram mest så det vore ett svek mot väljarna att inte ge oss makt." (Deras väljare använder istället ord som "Odemokratiskt" och "Valfusk"). Nej, det funkar inte så. Av partierna som tar plats i riksdagen så är ni de som procentuellt gått fram 4e mest (efter Centern, KD och V). Men det spelar ingen roll. Ingenstans i valet av statsminister (som sedan väljer sin regering) finns det med någonting om hur mycket man gått framåt. Det handlar alltså om hur många mandat man har och vilka man lyckas samarbeta med. Och nej det är inte mobbing om ingen väljer att samarbeta med er. Man vill ju givetvis samarbeta med partier som ligger så nära en själv som möjligt för att kunna få igenom så mycket som möjligt av sin politik.

Sen finns det ju ett gäng partier till, men jag gissar att de fattar grejen om de läser hela inlägget.

Lycka till i regeringsbildandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar