torsdag 21 januari 2021

Relativt nära ändå

Vi har valt skola till Frosch. Var lite lurigt då kompisarna ska till olika skolor och vi dessutom har nästan exakt lika nära till 3 olika skolor. Nu får vi vänta och se om det blir som vi önskat. Det blir ju inte alltid det och det kan bero på att du bor relativt långt bort. 

Jag har läst på lite om relativ närhet. Här kommer den korta kursen:

Om fler barn valt samma skola än vad det finns platser på en skola så går platserna till de som har bäst relativ närhet. Alltså hur nära de har i förhållande till den närmsta skolan utöver den valda. Vi tar ett exempel:

Både elev 1 och elev 2 vill gå på skola 1, men det finns bara en ledig plats. Om elev 1 istället skulle gå till skola 2 så skulle det bli 50 meter längre. Om elev 2 istället skulle gå till skola 3 (sin näst närmsta skola) skulle det bli 400 m längre. Så trots att elev 1 har närmare till skola 1 så får elev 2 platsen då hen förlorar fler meter på att inte få platsen.

Inte så konstigt ändå va? Ett problem med det här systemet är dock att det missgynnar folk, som vi, som bor mellan skolor. Vi tar ett till exempel:

3 elever har önskat skola 1, sen 2 och i tredje hand skola 3. 
Till skola 1 har elev 2 bäst relativ närhet (400m) och får därmed platsen (elev 1 har 50m och elev 3 har -100m).

Till skola 2 då har elev 1 -50m (ja, man jämför med den fulla skolan om jag förstått det hela rätt) och elev 3 har 50m. Elev 3 får platsen och elev 1 hamnar på skola 3 trots att det är skolan som ligger längst bort från stackarn som bor mellan skolor. Ja ni ser ju själva på bilden att det är orimligt.

Nu tror jag inte att vi kommer hamna i ett sånt där triangeldrama då en av våra 3 val förmodligen har gott om platser över och ett annat av valen har ett eget kösystem. Så jag tänker inte kolla upp om det verkligen är sådär knas även i Linköpings kommun. 

Kul bonusfakta: I vår kommundel finns det 5 skolor. På en av skolorna har Frosch 2 kusiner. På en annan av skolorna har han 1 kusin (förmodligen 2 framöver). På den tredje skolan har han 1 syssling (förmodligen 2 så småningom). På den fjärde skolan är de lite annorlunda... Vi valde den 5 femte skolan. Måste ju se till att släkten har kontakter överallt, så att vi kan ta över hela bygden.

Jag lovar att hojta till när vi fått placeringsbesked. 

Tja! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar