måndag 16 januari 2023

Läskande

Livsmedelsverket har tröttnat på att folk pajar sin hälsa genom sin mat och dryck. Deras förslag är att göra som många andra länder och höja skatten på söta drycker, typ läsk. Kan man säkert ha olika åsikter om, men det är lätt att se deras logik ändå. De lyfter argument som att folk inte tänker på kalorierna i dryck på samma sätt som i mat t.ex. Rimligt.

Svaret från Branschorganisationen Livsmedelsföretagen kräver lite mer ansträngning för att kunna landa i. Jag förstår givetvis att de är emot höjd skatt på några livsmedel över huvud taget. Men deras motivering för att just det här är ett dålig förslag är:

"Man kan inte anta att färre köp av en vara också innebär förbättrad hälsa hos befolkningen.

– Konsumtion är vad man köper i butik kan man säga. Vad som sedan händer fram till du kommer hem och stoppar det i munnen och sväljer, det kan hända rätt mycket. Vem äter upp det och i vilken mängd? säger Elisabeth Rytter till SR."

Om jag förstått rätt så blir inte folks hälsa bättre för att de handlar nyttigare mat. De kanske ändå inte äter så mycket av det onyttiga (utan kastar det?). Det kanske är någon annan som äter upp det onyttiga (kanske någon som inte får vara med i Livsmedelsverkets statistik?). Och vi ska inte glömma allt som kan hända på vägen hem. Kanske tappar man allt det onyttiga. Kanske stoppar vi inte läsken just i munnen. Kanske gör vi det, men väljer att inte svälja.

Priset för årets argumentation går till Elisabeth Rytter. Eller näe det gör det inte. Vi vet ju ändå inte om hon skulle ta med sig priset hem, vem hon kanske skulle ge det till och om hon missbrukar priset. Det kan hända rätt mycket.

Godnatt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar