torsdag 20 april 2017

Flush my fluss away

Rubriken ska sjungas. Börja om och sjung rubriken, sedan kan du fortsätta att läsa typ här -> Jag har varit på Ljungsbro vårdcentral för första gången sedan 90-talet. Jag fick veta att jag inte fick en tid för de var underbemannade, pga sjukdom (Ironin kan också vara rolig för att den är sann), men jag fick ändå komma dit. Frode hann leka lite och har nu bättre erfarenheter av Ljungsbro VC än av Kungsgatans dito. Men för att vara tidlösa blev väntan väldigt kort och vi fick träffa en specialistläkare. Vad han var specialist på framgick inte. Stor var han hur som helst. Inte tjock, men väldigt stor. Han var inte särskilt social men snabb diagnos efter snabbtest kunde han ställa. Min typ av doktor. Jag fick veta att jag hade bakteriell halsfluss och att jag ska få testa om jag verkligen är allergisk mot Penicillin. Han lät skeptisk. Antibiotika fick jag ändå och nu hoppas jag på snabbt tillfrisknande.

På tal om något helt annat. Facebook svämmar över av hån mot förslaget att lägga till lottning som en faktor i skolvalet. "Grattis du lottades till en finskspråkig skola i Pajala din lilla skånepåg." "Snart ska vi väll lotta vilka föräldrar vi får ha." "Lotta in ett gäng datanördar på idrottsgymnasium så lyfter vi nog i PISA-resultaten." "Annars kan ju alla..." STOPP!

Tillbaka till skolbänken med dig. Jag har inte läst hela rapporten och jag har feberhjärna, men om du på riktigt tror att det där är förslaget så har har du precis fått en lott till Jorpa "tänk till"-skola. En vinstlott. Grattis.

Om 2 barn bor typ lika nära en skola och har samma syskonförtur (eller avsaknad av sådan) så är tanken att man, om inte båda får plats, ska ge ut platsen med slumpen hjälp istället för att gå på vems föräldrar som först insåg att man borde ställa sitt barn i kö till aktuella skolan. Är det bättre att lotta än att gå på vem som har mest insatta/engagerade föräldrar? Ja det får man ju tycka vad man vill om, men det är det som är frågan. Ingenting annat. Frågor på det?

Om vi ska ta bort köer i hela samhället(bostadsköer, busshållplatser osv)?
Det finns inget sådant förslag, nej. Och det är inte samma sak, nej. Då handlar det om vuxna människor som kommit överens om ett system som ska gynna den som anstränger sig mest (istället för survival of the fittest).

Om du inte ska få välja vart ditt barn ska gå i skolan? Jo, på den punkten blir den ingen skillnad av förslaget. Lika många får plats där de vill.

Ska man behöva åka över hela landet för att gå i skolan? Nej, på den punkten blir det ingen skillnad. Fortfarande kan det vara osmart att välja en knökfull skola i din närhet som förstaval och en skola 130 mil bort som andrahandsval.

Om halsfluss kommer från tyskans handtush? Det kan mycket väl vara så om du lånat tyskans handtush inom 4 dagar före sjukdomens utbrott.

Då har vi tyvärr inte tid för fler frågor. Välkomna tillbaka en annan dag om lotten så vill.

Shalom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar