måndag 18 juli 2022

Så snabb kan man inte vara

När någon tävlar i att vara så snabb som möjligt och blir diskad för att den är snabbare än vad som är möjligt, då tycker jag det är lite skevt.

Det var en kvinna på 100m och en man på 110m häck som blev diskade för att de reagerade 1 hundradel respektive 1 tusendel snabbare än vad WA (World Athletics (tidigare IAAF)) tycker att man kan reagera. Eller när de införde den regeln skrev de typ att det är sällsynt att någon kan reagera snabbare än så. Det är sällsynt att någon är så bra som de bästa i VM är också tänker jag....

Det är den första tiondel efter skottet som man inte får lämna startblocken. Visst, de vill ha bort en massa jobbiga omstarter om folk chansar för att få en tiondels försprång (vilket kan vara mycket i de här sammanhangen). Och så gjorde kanske folk förr när man först fick en varning vid tjuvstart. Nu blir man ju diskad direkt och sannolikhet att någon lyckas chansa in en start på just den tiondelen är ju extremt liten, så ytterst få lär ta den risken. Det finns garanterat fler som kan reagera snabbare än 1 tiondel än vad det finns som är villiga att riskera diskning på en sån chansning. Och är det hela världen om någon vildbatting någon gång lyckas chansa in en sån start? Känns inte värre än att diska folk som är för snabba på att reagera.

WA beställde för övrigt en ny undersökning ganska nyligen för att kolla om det verkligen var rimligt med 1 tiondel som det snabbaste man fick lämna blocken. En noggran studie gjordes som visade att det varierade mycket hur snabbt man kunde reagera (duh) och att flera av löparna i studien reagerade snabbare än en tiondel. En del ner mot 8 hundradelar. Då var det ändå finländska löpare i studien. Är inte finländare lite sega? Slutsatsen och rekommendationen till WA blev då att sänka gränsen till 0,08-0,085s.

Vänta lite... 2 uppenbara fel här. 
1) WA har inte ändrat något trots studien. Trots att de alltså fått svart på vitt att regeln kommer diska löpare som inte chansar. 
2) Om du bevisat att löpare kan lämna blocken på 0,08 sekunder utan att chansa så är det ju idioti att rekommendera någon att det är okej att sätta gränsen på 0,085. Det är åt andra hållet man i så fall behöver säkerhetsmarginal för att det ju kär finnas löpare som har bättre reaktion än de i studien. Säg 0,05 kanske? Eller 0,03? Eller (här kommer en helt galen idé) säg att om man lämnar blocket innan skottet så blir man diskad, lämnar man efter skottet så blir man det inte.

Jag tror att nästa grej blir att i längdhopp får man inte trampa närmare plankan än 2 cm. För de flesta kan inte pricka plankan så exakt utan då har de bara chansat.

Eller i höjdhopp får ingen hoppa högre än 2,05 damer/2,40 herrar. För det är väldigt sällsynt att någon kan det.

Eller så införs en gren där man ska ta sig en viss sträcka (säg typ 20 km eller kanske 35 km) så fort som möjligt, men man får inte springa. För det ser så kul ut när folk försöker gå så fort att höfterna nästan hoppar ur led. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar