måndag 29 oktober 2018

Sondera sådära

Går sådär att få till en regering i Sverige. Känns som att alla partier fattat hur det går till nu förutom de 2 som har störst anledning att fatta, då det är de som sitter lite på avgörandet.

V: Vi vill ha en regering så långt till vänster som möjligt. Löfven som stadsminister och några mittenpartier (liberaler) på köpet är ok. -Tydligt och rimligt.

Mp: Vi vill ha en hel del att säga till om kring åtminstone miljö och är okej med allt från V till C/L. -Tydligt och rimligt.

S: Vi är okej med allt förutom SD så länge vi som största parti och största block får bestämma. Men blanda inte in fler än nödvändigt. -Ganska tydligt och rimligt

M: Vi går bara med på allianspartier i regeringen, men alla får stötta oss så att vi kommer över 50%. -Tydligt och ganska rimligt.

KD: Vi håller med M... -Tydligt och typ rimligt.

SD: Vi är okej med alla som låter oss få nära så som vi vill kring invandring. - Tydligt och rimligt.

C & L: Vi vill bara ha Alliansen eller Alliansen + Mp. Vi vill inte vara med om SD stödjer oss. - Men då får ni ju inte 50% stöd. Det är orimligt att hålla fast vid en sån ståndpunkt. Välj minat ett av de möjliga alternativen så att vi vet vad som är genomförbart.

För övrigt så gillar jag det svenska politiska systemet, men det fallerar ju lite om de som ligger mitt i vägrar både en rimlig vänster-, en mitten- och en högerlösning.

Hade ju varit enklare med ett 2parti-system, men vad får du då att säga till om som väljare? Se bara på Brasilien t.ex. Ska vi rösta på ett genomkorrumperat parti som inte bättrat sig trots årtionden av chanser eller en komplett idiot som är homofob, våldahetsare osv? (Det finns fler partier i Brasilien, men i slutänden fanns det bara 2 att välja på.)

Bättre då att ha 8-9 att välja på. Även de du röstat på inte får makt så kommer det ju bli mer av den politiken som det partiet stod för. När miljöpartiet gick framåt ville "alla" lägga fram mer miljöåtgärder, när SD går starkt vill "alla" strama åt flyktingpolitiken osv. Så din röst gör skillnad även om du inte vet helt vilka ditt parti samarbetar med i slutändan och även om de inte får sitta i regeringen.

För övrigt så har Pluttsson ögoninflammation. Men det är ju bara som snor i näsan...

Tjarå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar