onsdag 23 april 2014

Ett lögnigt inlägg

Lögnen uppfanns år 75 f.kr. i södra Grekland. Eller egentligen var det i västra Turkiet, då Lögnürk Latratürk ville få en handelsresande från Neapel att tro att han kommit till fel hamn. Då den handelsresande så småningom skrev ner berättelsen om den första lögnen vägrade han dock erkänna sig lurad och stod fast vid att han visst var i södra Grekland, att Latratürk var sinnessvag och att den egentliga första lögnen bestod av påståendet att cypriotiskt vin var bättre än italienskt. Ett flertal samtida källor har dock levererat hälsobringande vatten som stillar såväl oroliga magar som förnekande Italienare.

På en ö strax utanför Slovakiens kust bor ett folk som inte har något namn. De har dock ett språk. Språket har 53 olika ord för lögn/att ljuga. Ligiella - "Bra lögn", Lionall - "Het lögn", Lindrit - "En trött lögn en lördagsmorgon", Limpbiskit - "Lögn med bra rytm" o.s.v. Språket är annars mest känt för att det är det språket i världen med det minsta vokabuläret. Totalt finns det endast 92 ord.

Den som säger "Jag kan ljuga" kan inte ljuga. Tänk på det lite.

Konsten att ljuga nåde sin absoluta kulmen i det medeltida England. Där och då var lögnerna så vanliga att man var tvungen att hålla sig till sanningen för att kunna lura någon.

Att näsor inte skulle bli längre när man ljuger är tvärt om mot vad lögnen säger ett motsägelsefullt påhitt som inte är mer lögn än osanningen som inte stämmer.

Nu börjar det här bli jobbigt. Jag stannar här. Helt ärligt. (Scrolla inte ner och se om jag smugit in någon mer text längre ner).

God afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar