tisdag 9 augusti 2011

Fåret Shaun

Här i Linköping har det de senaste dagarna varit helg och måndag. I lördags var det full fart. Jag hann med både fotbollsmatch (vi vann och jag gjorde, äntligen, mål), simskolemöte och inflyttningsfest. Full fart när den är som bäst. På söndagen var det betydligt lägre fart. Terje visade oss dock några nya trick och vi hann med att se två filmer.

Igår (måndag) skulle vi få lite saker gjorda, men först skulle vi gå på en promenad i Tinnerö eklandskap. Redan när vi kommit en bit in i första hagen så var det dock en väldig massa oväsen. En hel flock med får stod längst bort i hagen och bäade högljutt. När vi stannade till för att se vad det var frågan om så hörde vi en liten bräckligt bäande mycket närmare stigen. När vi gick närmare flög 2 stycken korpar, som tidigare höll sig i närheten av bäandet, iväg. Efter lite letande hittade vi ett litet litet lamm. Den var mycket mindre än dom andra lammen och väldigt mager. När korparna försvunnit kom den fega fårflocken rusande tillbaka och vi tog några steg undan. De verkade dock ha gett upp hoppet om det söta lilla lammet och gick inte fram till det alls. Vi kände oss dock manade att hjälpa den lilla lite. När Jannna skulle flytta den till en bättre plats upptäckte vi att den hade ett rejält sår på ena låret. Medan jag begav mig iväg för att hitta bondens nummer så gav Janna den en framgångsrik lektion i hur man går. Lammet var dock för svagt för att orka gå mer än några steg och verkade frysa ganska så mycket. En timme efter att vi pratat med bonden tröttnade vi på att han inte dök upp och ringde 114 14. Jag berättade för polisen att vi hittat ett blödande lamm precis vid stigen och dom lovade att se till att bonden tog tag i det omgående. Vi flyttade lammet närmare stigen, byggde en krubba av gräs, ett tak av en lövig gren och ett vindskydd av en gigantisk barkbit. Vi lade även om såret med det naturen hade att erbjuda. Där fick den lille sova i väntan på bonden.

Nu kan ju inte vi veta vad som hände med lammet därefter men här kommer en gissning som jag håller fast vid: Bonden bar hem lammet till sin lilla fru som tog hand om såret och lät lammet ligga i varma filtar framför deras öppna brasa medan hon matade det med nappflaska. Varje dag kommer dessutom deras barnbarn förbi och tar hand om, och så småningom leker med, lammet.

Senare på eftermiddagen plockade vi svamp. En hel del vanliga kantareller och några få trattkantareller blev det. På kvällen blev det lite spelkväll hos Frida och Tage. Mossa vann inte.

Nu ska jag snart iväg och spela fotbollsmatch igen.

Tjarå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar