söndag 17 februari 2013

Smör

Idag vill jag skriva om smör (även om inte det speglar dagen särskilt väl).

Förekomsten av smör som en del av människans kost kan dateras tillbaka till cirka 5 000 år f.kr. Produkten smör "uppfanns" då mindre byar ville undvika inavel bland boskapen och därför blev sittandes med gamla mejeriprodukter. Forskarna tror att smör till en början användes för att underlätta sväljandet av hård och skrovlig föda (typ skorpor, grahamsknäcke och smaksatt bark). Efter hand upptäckte man att smör kunde användas till mycket inom matlagningen. Som smaksättare, för att softa till saker, för att underlätta LCHF och även för att det luktar så gott när man steker saker i det. Möjligtvis kommer ordet smör från latinets Smoria och skulle i så fall syfta på en sten som är hård på utsidan men mjuk intuti. Mindre troligt är att det kommer från tyskans Freistielsnagel som från början var namnet på en liten gård i Bayern. Om man blandar smör med lakrits så får man problem. Allt enligt en gammal skröna från obygden. Uttrycket "att smöra för någon" hänger halvlöst ihop med det danska ordet Smörebröd. Man utgår då från att danskar inte kan göra vettigt bröd och att man måste göra sig till rejält för att någon över huvud taget ska vilja äta ens bröd. Smör är fettigt.

Skönt att få skriva av sig lite. Nästa gång ska jag eventuellt skriva om någonting som jag kan lite om.

Imorgon kommer första avsnittet av The Amazing Race - säsong 22! We love it!

Nu ska ni få lite söndagsro.

Välkommen åter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar