måndag 15 oktober 2012

Regnet

Idag hade skolan studiedag. Det innebar att det var fritids hela dagen. Imorgon har både skolan och fritids studiedag. Det innebär att det blir till att sitta i möten.

Nu har vi precis sett lite amazing race. Säsongen som går i USA nu verkar lovande, även om det bara gått typ 3 avsnitt. Fler profiler än förra säsongen.

Imorgon är det Tyskland - Sverige i VM-kvalet. Jag har redan börjat ladda lite genom att traggla oregelbunda tyska verb.

---------------
Veckans fråga: Är duggregn ett dugg bättre än vanligt regn?
Teori
En normal regndroppe är mellan 0,05 och 3,0 mm i diameter (de som ramlar ner alltså. De som klarmrar sig kvar i molnen är oftast ruskigt mycket mindre än så). Är regndropparna mindre än 0,25 mm så är det  duggregn, annars är det vanligt regn. Är regndropparna större än 3,0 mm så är det ovanligt regn. Utan att överdriva kan vi säga att en genomsnittlig vanlig regndroppe faller med mer ändubbelt så hög hastighet som en genomsnittlig duggregndroppe. Det hela har att göra med ökad hastighet, ökat luftmotstånd, avtagande acceleration o.s.v., men skit i det och acceptera att det är så. (Fråga Newton om ni absolut måste få det hela utrett.)

Analys
Mindre saker som kommer långsammare mot dig är givetvis lättare att anpassa sig till. Jmfr Fjäder vs. Stenbumling. En vanlig regndroppe behöver du inte störa dig på lika länge då den passerar fortare. Då den är större kommer den dock att bekymra dig längre om den lyckas träffa dig.

Slutsats
Duggregn är ett dugg bättre än vanligt regn.
Bonusinfo
Regndroppar är inte droppformade då de faller mot marken. Förmodligen inte när de fallit klart heller.
-----------

Imorgon blir det också ett väder. Här i bloggen lämnar vi dock ämnet för en obestämd tid framöver.

Lev väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar